Gå direkt till innehåll
Det vinnande förslaget, Kvarteret Kedjan i Kallebäcks Terrasser
Det vinnande förslaget, Kvarteret Kedjan i Kallebäcks Terrasser

Pressmeddelande -

Liljewall vinner tävling för nytt kvarter i Kallebäcks Terrasser

Liljewall vinner den arkitekttävling som Wallenstam utlyst för kvarter 7, Kedjan, i Kallebäcks Terrasser. Förslagets fokus har varit att åstadkomma en välbalanserad variation mellan husen, att skapa dynamik längst de sluttande kvartersgatorna och att hantera detaljerna på ett omsorgsfullt sätt.

Liljewall som både ritat Kvarteret Mejeristen och kontorshuset i Kallebäcks Terrasser, ett av Göteborgs större stadsutvecklingsområden, gör nu ytterligare avtryck i området genom Kvarteret Kedjan.

Gestaltningsförslaget för Kvarteret Kedjan och dess 160 lägenheter tar tillvara på Kallebäcks Terrassers karaktär och den röda tråd som finns i områdets gestaltningsprogram. Kvarterens hus har fått sina egna formspråk, och stor omsorg har lagts på detaljerna, bland annat genom variation i balkongräcken och fönsterfärger. Även husens höjder har noga övervägts för att få en fin balans i kvarterets komposition och ge bästa ljusinsläpp till gården.

-Vi har lagt fokus på att bryta ned kvarterets skala och låta varje hus få bli sin egen individ. Det skapar spänning och variation när man rör sig längs med gatan. Samtidigt har det varit viktigt att husen inte sticker ut för mycket – det måste finnas en sammanhållen harmoni dem emellan, säger Emelie Silverterna, arkitekt på Liljewall.

I förslaget finns  en takterrass som sammanlänkar husen samtidigt som det öppnar upp för ljusinsläpp till innergården. Därtill, levande bottenvåningar i natursten, i varma färgtoner och intill dem, uppglasade ljusa cykelrum. Stor vikt har lagts på att skapa bostäder med hög kvalitet genom välplanerade planlösningar och balkonger för samtliga lägenheter där detaljplanen tillåter. I lägenheterna finns kvaliteter som flexibilitet, fina siktlinjer och generösa ljusinsläpp. Rundgång i bostaden ger en känsla av rymlighet.

-Vi är otroligt glada över att förslaget mottogs väl och ser fram emot att få fortsätta förena vår, stadens och Wallenstams visioner och önskemål för hur området ska utvecklas, säger Hilda Esping Nordblom, arkitekt på Liljewall.

Kvarteret förväntas byggas under 2021. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Liljewall är ett av Sveriges ledande arkitektkontor med drygt 220 arkitekter och ingenjörer i Göteborg, Stockholm, Malmö och Buenos Aires. Projekten vi åtar oss inkluderar alla sorters byggnader och byggd miljö från idé till förvaltning. Våra spetskompetenser inom BIM, hållbarhet, träbyggnad, tillgänglighet, lås & säkerhet, ljusdesign och visualisering fungerar som ett utmärkt stöd i vårt arbete.

För oss är det självklart att du förväntar dig ett personligt bemötande, ett heltäckande yrkeskunnande inom arkitektur, samhällsbyggnad och säkra leveranser. Eftersom vi anser att ett lyckat slutresultat bygger på ett nära och engagerat samarbete med dig som kund jobbar vi alltid i skräddarsydda projektteam med den kompetens som just ditt projekt behöver. Tillsammans skapar vi lustfylld arkitektur som ger ditt projekt konkurrenskraft.


Liljewall.se

Kontakter

Katarina Morén Styf

Katarina Morén Styf

Presskontakt Marknadschef Press, varumärke, kommunikation 0765-48 7048

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.