Gå direkt till innehåll
Liljewall utvecklar nytt livsstilsboende i Simrishamn tillsammans med Bolivo och Conara

Pressmeddelande -

Liljewall utvecklar nytt livsstilsboende i Simrishamn tillsammans med Bolivo och Conara

Residens Simrishamn är Österlens nya livsstilsboende för seniorer. Lägenheterna kommer att byggas i det gamla industriområdet som kallas Skansen, beläget alldeles intill strandkanten och bara ett par hundra meter från tågstationen. Efter vinst i parallella uppdrag går Liljewall vidare för att utforma bostäderna tillsammans med Bolivo och Conara.

De nya husen ska innehålla ungefär 60 lägenheter med tillgång till ett varierat serviceutbud så som gemensamhetslokaler och reception. Målgruppen är seniorer med vuxna barn som valt att lägga villalivet, med potentiellt krävande trädgårdsarbete och underhållsarbete, bakom sig för att i stället leva ett bekvämt men aktivt liv i naturnära lägenheter. Gemensamshetsytorna och anläggningens entré är centrerad till en plats genom en separat byggnadskropp. Ambitionen är att de boende ska kunna delta i olika aktiviteter och föreläsningar, äta samt umgås med vänner och familj här. Via receptionen och gemenskapsytorna kan man invändigt röra sig mellan de olika delarna i byggnaden, vilket främjar spontana möten. Genom en omsorgsfull gestaltning och med samtida arkitektoniska ideal samspelar förslaget med Simrishamns traditionsenliga byggnadsstil på ett tilltalande sätt.

Vårt förslag är ett tydligt koncept där vackert gestaltade gavlar möter gata men också syns från havet. Resultatet blev en modern anpassning till Simrishamns historiska miljö med en härligt inbjudande entrédel i glas med plats för gröna växter och gott om plats för umgänge mellan de boende”, säger Jeff Robles, arkitekt på Liljewall.

Finansiering för projektet sker genom Altaals bostadssatsning Bolivo. Conara Fastighetsutveckling driver projektet på plats.

”Vår vision är att bygga ett boende som skapar mervärde, knyter människor närmare varandra och genom ett socialt sammanhang för att bidra till större livsglädje hos de boende.”,säger Sören Runsteen, VD på Conara.

Ungefär två tredjedelar av den totala boytan ska kunna upplåtas som bostadsrätter med tre till fyra rum och kök, medan en tredjedel blir hyresrätter med ett till två rum och kök.

Gröna värden prioriteras

I området Skansen spelar parkerna en viktig roll. Befintliga parker och nya tar plats i kvarteren kring den gamla läderfabriken, fryshuset, svetsverkstaden och förråden. Dessa gröna värden och övrigt landskap utvecklas och bevaras. Med utsikt över parken, och havet, blir till exempel den gemensamma takterrassen en självklar mötesplats för alla boende.

Miljöcertifierat boende

Residens Simrishamn ska certifieras med Miljöbyggnad Silver, alternativt Svanen. Dagsljus, solvärmelast och beräkningar av koldioxidutsläpp vägs in den totala kalkylen, vilken uppdateras kontinuerligt under projektprocessen. Exempel på åtgärder för att minska klimatavtrycket är att använda material med lång livslängd som tegel och glas, använda lokalt producerad el från solceller på taken och att upprätta laddningsmöjligheter för bilar och elcyklar.

”Vi är väldigt stolta över att få vara med på detta spännande projekt med ett nytänkande livsstilsboende som har så mycket att erbjuda de boende och där kunden har högt ställda sociala hållbarhetsmål.”, säger Tina Francke, kontorschef på Liljewall i Malmö.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Liljewall är ett av Sveriges ledande arkitektkontor med drygt 250 arkitekter och ingenjörer i Göteborg, Stockholm, Malmö och Buenos Aires. Projekten vi åtar oss inkluderar alla sorters byggnader och byggd miljö från idé till förvaltning. Genom skräddarsydda expertteam kryddade med know-how inom BIM, hållbarhet, träbyggnad, ljusdesign, visualisering & grafisk design skapar vi hållbar arkitektur som känns i hjärtat.

Liljewall genomsyras av delaktighet, kreativitet och erfarenhet. Vi värderar långsiktiga relationer och samarbeten och möter dig genom dialog, lyhördhet och nyfikenhet. Resultatet blir väl förankrad och vasst gestaltad arkitektur.


Liljewall.se

Kontakter

Tina Francke

Tina Francke

Kontorschef Malmö, arkitekt 0765-01 71 44

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.