Gå direkt till innehåll
BIMTypeCode är en enkel och logisk kodningsstruktur för byggkomponenter baserat på konsultens designkrav, erfarenhet och bästa praxis från komplexa och hanterbara BIM-projekt.
BIMTypeCode är en enkel och logisk kodningsstruktur för byggkomponenter baserat på konsultens designkrav, erfarenhet och bästa praxis från komplexa och hanterbara BIM-projekt.

Pressmeddelande -

Liljewall en av initiativtagarna bakom BIMTypeCode

Liljewall har tillsammans med sju andra ledande arkitektkontor, genom initiativet BIM Stockholm, utvecklat kodningssystemet BIMTypeCode. Systemet som lanserades den 10:e oktober avser skapa branschgemensam grund för kommunikation och effektivare projekteringsprocesser mellan alla aktörer i byggsektorn.

Digital utveckling, effektivisering av projektering och informationshantering är eftertraktade ämnen i byggbranschen. Genom BIMTypeCode tar vi tillsammans ytterligare ett steg framåt inom områdena.

BIMTypeCode utvecklar gemensamma BIM-verktyg, -metoder och -processer för att skapa ett gemensamt språk genom en enkel och logisk kodningsstruktur för byggnadsdelar. Utvecklingen har baserats på projekteringskrav, erfarenhet och ”best practice” från mer och mindre komplexa BIM-projekt. Det är alltså ett system som prövats i praktiken.

Genom BIMTypeCode struktureras och skapas förutsättningar för produktion av mängdningslistor, kalkyler och beskrivningar samtidigt som verktyget definierar gränsdragningar ned till byggdelsnivå. Kodningssystemet bygger på ett numeriskt system och är inte språkbundna vilket medför en enkel standardisering av alla aktörers byggobjekt.

- Vi behöver höja produktiviteten i byggsektorn genom en mer effektiv projekteringsprocess. Målet med BIMTypeCode är att hantera och bearbeta information och data på ett systematiskt och entydigt sätt genom att återanvända metoder och verktyg.

Det bidrar till en mer kvalitativ och pålitlig informationshantering då kommunikationen mellan aktörer i byggprocessen kräver att termer och begrepp är gemensamma,
säger Johan Lindqvist, byggnadsingenjör och representant för digital utveckling på Liljewall.


Kort om BIMTypeCode

  • Ger genom enhetlighet branschgemensam grund för kommunikation
  • Är praktisk tillämpbar och kan enkelt integreras med andra klassificeringssystem så som CoClass, IFC, BSAB.
  • Är ett utvecklat system som stora delar av byggbranschen kan nyttja
  • Kräver ingen tilläggsmjukvara
  • Är gratis och finns tillgänglig på svenska, danska, engelska och tyska


BIMStockholm

BIMStockholm syftar till att utveckla och kontinuerligt optimera BIM-verktyg, metoder- och processer med inriktning på tvärvetenskapligt samarbete. Utvecklingsgruppen består av Liljewall arkitekter, Arkitema Architects, AIX Arkitekter, Cedervall Arkitekter, C.F. Møller Architects, LINK arkitektur, Nyréns Arkitektkontor och Tengbom.

Ladda ned BIMTypeCode: http://www.bimstockholm.se/SE/typkod.html


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Liljewall arkitekter är ett av Sveriges ledande arkitektkontor med drygt 200 arkitekter och ingenjörer i Göteborg, Stockholm, Malmö och Buenos Aires. Projekten vi åtar oss inkluderar alla sorters byggnader och byggd miljö från idé till förvaltning. Våra spetskompetenser inom BIM, hållbarhet, träbyggnad, tillgänglighet, lås & säkerhet, ljusdesign och visualisering fungerar som ett utmärkt stöd i vårt arbete.

För oss är det självklart att du förväntar dig ett personligt bemötande, ett heltäckande yrkeskunnande inom arkitektur, samhällsbyggnad och säkra leveranser. Eftersom vi anser att ett lyckat slutresultat bygger på ett nära och engagerat samarbete med dig som kund jobbar vi alltid i skräddarsydda projektteam med den kompetens som just ditt projekt behöver. Tillsammans skapar vi lustfylld arkitektur som ger ditt projekt konkurrenskraft.


Liljewall.se

Kontakter

Kristen Broberg

Kristen Broberg

Arkitekt Ansvarig BIM & digital utveckling 0706-30 96 32
Katarina Morén Styf

Katarina Morén Styf

Presskontakt Marknadschef Press, varumärke, kommunikation 0765-48 7048

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 250 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.