Gå direkt till innehåll
Tävlingen "Skapa din drömplats" i KP:s juninummer är ett samarbete mellan Liljewall och Kamratposten.
Tävlingen "Skapa din drömplats" i KP:s juninummer är ett samarbete mellan Liljewall och Kamratposten.

Pressmeddelande -

Liljewall arrangerar arkitekttävling för barn och unga tillsammans med Kamratposten

Att barnkonventionen blev lag under 2020 möjliggör för barn och unga att få sin röst hörd i flera sammanhang, inte minst vid samhällsplanering. Under sommaren anordnar Liljewall tillsammans med Kamratposten en tävling för att få barn och unga att bli mer medvetna om hur våra samhällen planeras och att deras idéer ska tas i beaktning inför beslut. Tävlingen går ut på att skapa sin egen drömplats genom att rita eller bygga modell. Därefter väljer en jury ut tio vinnande förslag som kommer skickas som inspiration till landets beslutfattare.

FN:s konvention om barnets rättig­heter, eller barn­konven­tionen som den också kallas, inne­håller bestämmel­ser om mänsk­liga rättig­heter för barn och började gälla 2020. Barn­konven­tionen är ett rätts­ligt bindande inter­nationellt avtal som slår fast att barn är indi­vider med egna rättig­heter, inte för­äldrars eller andra vuxnas ägo­delar. För de som arbetar inom samhällsplanering innebär det att barnens bästa ska tas i beaktning och att barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Något som såklart påverkar arkitekternas arbete.

Barn är en grupp som vi ofta glömmer bort när vi planerar våra städer och samhällen. Vi som arkitekter har ett stort ansvar att inkludera dem genom workshops och dialogarbeten, men vi behöver också göra barn och unga medvetna om deras rättigheter. Därför vände vi oss till KP. Vi behöver nå ut bättre och det gör vi genom att använda de kanalerna där barn och unga finns, säger Carolina Abarzua Vallejos, arkitekt och miljösamordnare på Liljewall.

Kamratposten (KP), Sveriges äldsta och största tidning för barn, grundades redan 1892 och fyller 130 nästa år. Rätten för barn och unga att komma till tals och bli hörda är en av grundstenarna i dagens KP. I varje nummer publiceras insändare, frågor och förslag från de cirka 150 000 läsarna som är mellan 8 och 14 år. I juninumret som landar den 9 juni hos de första prenumeranterna presenteras sommarens stora arkitekttävling. Fram till den 16 augusti har man på sig att skapa sin idé genom att antingen rita eller bygga modell, och skicka in till KP-redaktionen. Därefter väljer en jury, som består av KP-redaktionen och arkitekter från Liljewall, ut vinnarna.

Ett jätteroligt samarbete. Jag är säker på att det kommer att ge fantastiska idéer från barn över hela Sverige. Jag ska göra mitt bästa för att de ska nå fram till rätt beslutsfattare. Vi har gjort tävlingar tillsammans med kända kockar, idrottare, konstnärer, författare och artister tidigare, men inte med arkitekter vad jag vet. Det är kul att kunna bjuda på något nytt ibland när man funnits sedan 1892 och gjort det mesta!, säger Lukas Björkman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Kamratposten och Kpwebben.

De tio bästa bidragen kommer att publiceras i KP, belönas med ett arkitekt-kit och få besöka arkitektfirman Liljewall på något av deras tre kontor. Förstapristagaren får även hjälp att få sitt förslag 3D-modellerat. De vinnande förslagen kommer dessutom att skickas till riksdagen och Sveriges kommuner som inspiration till kommande byggprojekt.

Kontaktperson

Lukas Björkman
Chefredaktör och ansvarig utgivare på Kamratposten och KPwebben
lukas.bjorkman@kp.bonnier.se
087365388 / 0731500603

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Liljewall är ett av Sveriges ledande arkitektkontor med drygt 250 arkitekter och ingenjörer i Göteborg, Stockholm, Malmö och Buenos Aires. Projekten vi åtar oss inkluderar alla sorters byggnader och byggd miljö från idé till förvaltning. Genom skräddarsydda expertteam kryddade med know-how inom BIM, hållbarhet, träbyggnad, ljusdesign, visualisering & grafisk design skapar vi hållbar arkitektur som känns i hjärtat.

Liljewall genomsyras av delaktighet, kreativitet och erfarenhet. Vi värderar långsiktiga relationer och samarbeten och möter dig genom dialog, lyhördhet och nyfikenhet. Resultatet blir väl förankrad och vasst gestaltad arkitektur.


Liljewall.se

Kontakter

Lukas Björkman

Lukas Björkman

Chefredaktör och ansvarig utgivare Kamratposten och KPwebben 0731500603

Relaterat innehåll

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.