Gå direkt till innehåll
Dubbla vinster vid Sweden Green Building Awards

Pressmeddelande -

Dubbla vinster vid Sweden Green Building Awards

Igår, tisdagen den 30 november, avgjordes Sweden Green Building Awards under festliga förhållanden. Galan arrangerades av Sweden Green Building Council och de nominerade projekten har enligt arrangören på ett utmärkt sätt visat på vilja, engagemang och långsiktighet i sitt hållbarhetsarbete. Priset för årets LEED-byggnad gick till SKF:s nya huvudkontor och Sköndalsvillan kammade hem vinsten i kategorin Årets NollCO2-projekt; två projekt som Liljewall kan räkna till sin repertoar.

Projekten SKF:s nya huvudkontor och Sköndalsvillan var nominerade i inte mindre än tre av nio kategorier; Årets LEED-byggnad, Årets Miljöbyggnad samt Årets NollCO2-projekt. Utmärkelserna delas ut årligen av Sweden Green Building Council i syfte att uppmärksamma projekt och individer som bidragit till att främja hållbar samhällsbyggnad. I år delades priset ut under Building Sustainability 2021 – Nordens ledande konferens inom hållbart samhällsbyggande.

Årets pristagare i Sweden Green Building Awards är tydliga, konkreta exempel på hållbar samhällsbyggnad inom både fastigheter och infrastruktur samt nyproduktion och förvaltning. Medvetenheten och viljan till förändring bland våra medlemmar har ökat enormt de senaste åren och omställningen ökar nu i snabb takt. Det här är extremt positivt för hela Sverige och vårt gemensamma klimatarbete, säger Lotta Werner Flyborg, VD Sweden Green Building Council.

SKF:s nya huvudkontor, Årets LEED-byggnad

SKF:s nya huvudkontor var en av två finalister som tävlade om utmärkelsen Årets LEED-byggnad. Kontorsbyggnaden fick som första byggnaden i Sverige miljöcertifieringen LEED Platinum enligt den senaste och utökade standarden. Det globala certifieringssystemet LEED syftar till att identifiera, genomföra och mäta miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll av byggda miljöer. Swedish Green Building Council presenterar sitt val av projekt på följande sätt:

SKF:s huvudkontor Götaholm innebär en återanvändning av en befintlig lagerbyggnad till kontor. Här har mycket av byggnadens struktur sparats men interiören har skalats av och fasaden energianpassats. Att få till en energieffektiv byggnad och samtidigt en bra och hälsosam inomhusmiljö var viktiga parametrar för beställaren SKF. LEED som system används av SKF i alla deras nya byggnader men i detta projekt höjdes ambitionen ytterligare för att nå ett högre betyg.

Sköndalsvillan, Årets NollCO2-projekt

På uppdrag av Hemsö har Liljewall ritat äldreboendet Sköndalsvillan som är under uppbyggnad i Tyresö. Sköndalsvillan erhöll nyligen certifieringen NollCO2 av Sweden Green Building Council som första äldreboendet i Sverige. Sköndalsvillan är dessutom ett av få äldreboenden i Sverige som innehar certifieringen Miljöbyggnad Guld, och kvalade utöver NollC02-nomineringen även in som finalist i kategorin Årets Miljöbyggnad. Projektet presenterades av juryn på följande sätt:

Utöver en nominering i Årets Miljöbyggnad har projektet även nominerats i kategorin Årets NollCO2-projekt. Så utöver det ovanliga i ett äldre- och korttidsboende med en Miljöbyggnadscertifiering var projektet det första äldreboendet att certifieras i NollCO2. Här ryms både äldre- och korttidsboende, en lokal i bottenvåningen och högst upp i byggnaden finns gemensamhetslokaler med anslutning till en stor takterrass. Planerad inflyttning är satt till våren 2022. Här har fokus bland annat legat på klimatpåverkan och energianvändning och lösningar med hybridstommar betong/KL-trä. Solceller i kombination med geoenergi och vattensparande åtgärder samt återbrukad tegelfasad återfinns i projektet.

- På Liljewall är vi självklart väldigt glada och stolta! Hållbarhet ligger oss särskilt varmt om hjärtat och detta är ytterligare ett bevis på att vi gör rätt saker och att vi dessutom är duktiga på det, säger Matilde Unge, hållbarhetsstrateg på Liljewall.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 250 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.


Kontakter

Katarina Morén Styf

Katarina Morén Styf

Presskontakt Marknadschef Press, varumärke, kommunikation 0765-48 7048
Sara Larsson

Sara Larsson

Presskontakt Marknadskoordinator, Presskontakt 0704425301
Cecilia Windh

Cecilia Windh

Presskontakt Digital strateg, samhällsplanerare Digital Utveckling, D+ 0730 70 71 80

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.