Gå direkt till innehåll
Intresserad av butikstrendföreläsning? Kontakta Laura Stål, arkitekt inom Kontor & Handel på Liljewall.
Intresserad av butikstrendföreläsning? Kontakta Laura Stål, arkitekt inom Kontor & Handel på Liljewall.

Nyhet -

Överlever den fysiska handeln i en digital era?

Är butiksdöden ett oundvikligt faktum som ett resultat av digitaliseringens svallvåg – eller finns det fortfarande utrymme för fysisk butikshandel och en levande puls i innerstaden? Den frågan ställde sig Laura Stål, arkitekt inom Kontor & Handel på Liljewall förra veckan när hon föreläste på Föreningen för Samhällsplanering Väst.

Att den fysiska handeln utmanas och står inför en transformation är nog de flesta överens om. E-handel tar fortsatt stora marknadsandelar och ny teknik skapar nya sätt att utbyta varor och tjänster.

- De som omfamnar digitaliseringen och applicerar tekniken rätt kommer kunna locka såväl digitala immigranter som de digitala infödingarna, säger Laura och hänvisar till den generation där internet ansågs vara en fluga vs. dem som vuxit upp med en smartphone i högsta och ständig beredskap.

Att däremot med exakt precision kartlägga och beskriva handels framtid inom en tio- till tjugoårsperiod är svårt. Många siar och trendspanar för att idag kunna utveckla koncept- och handelsytor anpassade för morgondagens besökare.

- Genom nyfikenhet i stort, regelbunden omvärldsanalys och insikter i såväl konsumentbeteenden som nya teknikmöjligheter så har vi chans att skapa oss en uppfattning om riktningen. Sedan är det bara att försöka dra konkreta slutsatser, testa – och givetvis omvärdera om det är något som inte funkar, menar Laura.

Hon delar även med sig av några handfasta tips riktade sig till olika målgrupper inom samhällsplanering. Här är bara några av de många tips Laura redogjorde för:

Hyresgästen uppmanar hon ta små steg i rätt riktning och att möta framtiden på ett föränderligt och flexibelt sätt.

- Välkomna teknik och digitalisering men var innovativ och undvik rena ”teknik-gimmicks” som inte tillför kundnytta. Att addera teknik till gamla affärsmodeller är ingen garanti för framgång. Det handlar lika mycket om att förändra och förnya företagskulturen som affärsmodellerna, uppmanar hon.

Till hyresvärden skickar hon med råd om en aktiv och samverkande roll.

- Våga affärsutveckla lokalerna och anpassa dem efter din målgrupp. Styr inriktningen av hyresgäster men våga samtidigt släppa kontrollen över att samma aktörer lockar fler besökare. Lägg fokus på samverkan mellan hyresgästerna och var aktiv – även efter påskrivet kontrakt. Gör en affär av affären.

Och till makthavaren inom samhällsplanering ger hon tipset att tänka multifunktion.

- Zooma in från makroplanering, blandstäder, till mikroplanering, blandfastigheter. Big Blocks slår stort och på sikt kommer man både bygga- och renovera fastigheter som inhyser multifunktioner. Framöver kommer vi kunna se att köpcentrum renoveras för att minska handelsytor till fördel för andra kontaktytor som kontor, gym, biografer, restauranger. Man utökar utbudet och även öppettiderna, förklarar Laura.

Laura uppmanar även till hänsynsfullt agerande gällande etik och regelverk. Big data, AI och att ständigt vara måltavla i någons sociala medieflöde är numera vardag.

- Var påläst inom nya dataskyddsförordningen GDPR som införs nu i maj. Integritet är fortsatt viktigt för att känna trygghet på offentliga platser.

Laura förklarar att hon skulle vilja avdramatisera butiksdöden. Hon tror istället att vi kommer kunna skapa ett ännu mer levande centrum med mer puls.

- Tekniken möjliggör fler aktiviteter och funktioner där handel, upplevelse och event möts under samma tak. Här kommer man kunna samköra händelser under längre perioder och tidsspann. Här skapas mötesplatser och det behovet kan vi inte ta bort hos människan.

Den handel som hänger med på tåget och skapar innovativa lösningar i butik kommer ha en plats i ”digitalismens era” den nya industriella revolution som binder samman det fysiska, biologiska och det digitala.

Så hur kommer då den framtida konsumtionen se ut 2025? Det beror mycket på hur vi besvarar frågan idag. Handlare bör omorganisera sig för att strategiskt ligga steget före konsumenterna.

- Spänn fast er, för det kommer att gå fort! Men glöm inte att sitta i förarsätet, uppmanar Laura som tror på en fysisk butik imorgon med.

http://www.liljewall.se/kontor-handel-trendspaning

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Laura F Stål

Laura F Stål

Arkitekt Studiochef & Marknadsområdesansvarig kommersiella fastigheter 0765-48 70 80
Katarina Morén Styf

Katarina Morén Styf

Presskontakt Marknadschef Press, varumärke, kommunikation 0765-48 7048

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.