Gå direkt till innehåll
Hyllievångskolan i Malmö. Ett hållbart hus som inspirerar till lärande.
Hyllievångskolan i Malmö. Ett hållbart hus som inspirerar till lärande.

Nyhet -

Hyllievångsskolan kan bli Årets Bygge 2018

Nya Hyllievångsskolan i Malmö är en kunskapslänk mellan stad och land. Skolan som invigdes i september är nu nominerad till Årets Bygge 2018. De 20 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2017, gör upp om titeln. Vinnaren koras under galan på Cirkus i Stockholm den 19 mars 2018.

Den nya skolan som tar plats på Möllans åker är en klimatsmart och framtidsorienterad skola där eleverna får lära sig allt från källsortering till att få en glimt av kablaget i den uppglasade elcentralen. ­Skolans tak är klätt med sedum och har solcellspaneler som visar sin energiproduktion på en display i huvudentrén. Mellan taken ligger terrasser möblerade med bänkar och färgglada parasoll som ger möjlighet att flytta ut undervisningen. Här finns också växtväggar och odlingsurnor för verksamhet året runt. Hyllievångsskolan är en viktig del i visionen om Hyllie att vara en global förebild för hållbar stadsutveckling.

Skolan som rymmer 630 elever, förskoleklass till årskurs 6 och en förskola på fyra avdelningar med plats för 72 barn, är fördelad på tre våningar med en totalyta på 11 480 kvadratmeter. Nu är projektet med och tävlar om samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda utmärkelse.

Det här är femte gången som Liljewall arkitekter är nominerade till Årets Bygge. Senast förra året var Munktellbadet i Eskilstuna med och tävlade om utmärkelsen. 2005 kammade Östra Gårdsten hem titeln efter hård konkurrens.

Byggherre för Hyllevångsskolan är Stadsfastigheter Malmö stad och huvudentreprenör är Byggnadsfirman Otto Magnusson.

Årets Bygge lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form som färdigställs under året. 20 projekt kommer att nomineras till priset Årets Bygge 2018. Tävlingen är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin.

Byggbranschtidningen Byggindustrin skriver om projektet Hyllievångsskolan i sin nomineringsartikel: http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-kunskapslank-mellan-stad-och-land-25676

En film som beskriver projektet: https://www.youtube.com/watch?v=wmZJ5nf9mro&feature=youtu.be

2018 års nominerade projekt: http://www.aretsbygge.nu/nominerade-2018/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Madeleine Nordenknekt

Madeleine Nordenknekt

Arkitekt Studiochef & Marknadsområdesansvarig Utbildning

Relaterat innehåll

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.