Gå direkt till innehåll
Det blev ett glatt firande när Unicaskolan invigdes torsdagen den 24 augusti. Foto: Liljewall arkitekter
Det blev ett glatt firande när Unicaskolan invigdes torsdagen den 24 augusti. Foto: Liljewall arkitekter

Nyhet -

Förväntansfull skolstart i Mariestad

För de unga Mariestadsborna är det en extra pirrig skolstart i höst då de börjar i sin nya skola, Unicaskolan. I moderna läromiljöer, som har utformats för att stimulera kreativ kunskapsutveckling, går både elever och personal en glädjefylld höst till mötes.

I maj 2014 beslutade Mariestads kommun att Unicaskolan skulle byggas som en del av satsningen mot Vision 2030 – att eleverna i staden ska få en god lärandemiljö. Skolan har plats för 350 elever i årskurserna F–6 och är gestaltad av Liljewall arkitekter i nära samarbete med skolans personal. Skolans pedagogiska ledord ”Kunskap ger trygghet och glädje” har genomsyrat hela gestaltningsprocessen från start till mål.

Unicaskolan är belägen i en stadsmiljö präglad av 1940-talsarkitektur, samtidigt som den ligger i direkt anslutning till en vacker gammal ekpark. Parken har inspirerat skolbyggnadens karaktär och läromiljöer, både in- och utvändigt. Den reliefmönstrade betongfasaden påminner till exempel om trädstammar medan idrottshallen smälter in i omgivningen med sin gröna färg.

Från huvudentrén kommer man rakt in i skolans nav, en trapphall, som också är byggnadens naturliga samlingsplats. Navet länkar direkt till skolrestaurangen och kan på så vis samla en stor del av skolans elever samtidigt. Lokalerna är öppna och lättöverskådliga. De kan användas för olika typer av pedagogik, något som är extra viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv då pedagogik tenderar att förändras över tid.

Projektet har varit en partneringentreprenad tillsammans med NCC. Programarbetet ihop med verksamheten påbörjades i februari 2015. Projektering skedde under hösten 2016. Skolan invigdes torsdagen den 24 augusti 2017. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Katarina Morén Styf

Katarina Morén Styf

Presskontakt Marknadschef Press, varumärke, kommunikation 0765-48 7048
Sara Larsson

Sara Larsson

Presskontakt Marknadskoordinator, Presskontakt 0704425301
Cecilia Windh

Cecilia Windh

Presskontakt Digital strateg, samhällsplanerare Digital Utveckling, D+ 0730 70 71 80

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 240 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.