Gå direkt till innehåll
Illustration av ICA Supermarket Lindvallen
Illustration av ICA Supermarket Lindvallen

Pressmeddelande -

Liljewall ritar ICA Fastigheters första butik i massivträ

I veckan togs det första spadtaget för ICA Supermarket Lindvallen som Liljewall på uppdrag av ICA Fastigheter projekterat. Butiken byggs i massivträ och blir därmed ICA Fastigheters första butik helt i trä. Fullt fokus ligger på hållbarhet och målet är en modern matbutik i högsta miljöklass, Miljöbyggnad Guld.

ICA Lindvallen ligger i natursköna Sälenfjällen och kommer ersätta den mindre ICA Nära Lindvallen för att försörja den ökande fjällturismen.

Arkitekturen är inspirerad av fjällbebyggelsen i Dalarna och materialvalen tar avstamp i naturen som finns på platsen. Valet att arbeta med en massivträstomme blir därav ett fint hållbarhets- och gestaltningsmässigt bidrag.

- De höga hållbarhetsambitionerna i projektet går helt i linje med hur vi jobbar med hållbar samhällsutveckling. 

Vi märker att intresset för massivträ ökar vilket vi välkomnar. Massivträ är ett klimatneutralt byggnadsmaterial och vi vill gärna visa på dess mångsidighet, därför är det extra kul att få använda det i ett handelsprojekt som detta, säger Camilla Gyllestrand, uppdragsansvarig arkitekt på Liljewall.

Fasaden kommer kläs med svensk liggande limträpanel och husets knutar att accentueras med stående panel som sedan målas i Falusvart. Entrésockeln kläs i skiffer och kommer förstärka byggnadens fjällkaraktär. Butikens huvudentré kommer bli en iögonfallande ledsagare.

- Vi har ritat en stor, uppglasad entré där gavelmotiv, som för tankarna till trädkronor, tydligt exponeras. Under årets mörka perioder kommer butiken lysa likt en lykta och ge besökarna en varm och välkomnande känsla, säger Hampus Larsson, arkitekt på Liljewall.

ICA Lindvallen beräknas bli 1 400 kvadratmeter och kommer kunna erbjuda ett fullskaligt färskvarusortiment och ha betydligt bättre parkeringsmöjligheter. Dessutom kommer man erbjuda ett online-koncept med drive-thru för utlämning av matkassar.

Butiken beräknas öppna till vintern 2020/2021 och kommer ägas och förvaltas av ICA Fastigheter. 

Relaterade länkar

Ämnen


Liljewall är ett av Sveriges ledande arkitektkontor med drygt 220 arkitekter och ingenjörer i Göteborg, Stockholm, Malmö och Buenos Aires. Projekten vi åtar oss inkluderar alla sorters byggnader och byggd miljö från idé till förvaltning. Våra spetskompetenser inom BIM, hållbarhet, träbyggnad, tillgänglighet, ljusdesign, grafisk design och visualisering fungerar som ett utmärkt stöd i vårt arbete.

För oss är det självklart att du förväntar dig ett personligt bemötande, ett heltäckande yrkeskunnande inom arkitektur, samhällsbyggnad och säkra leveranser. Eftersom vi anser att ett lyckat slutresultat bygger på ett nära och engagerat samarbete med dig som kund jobbar vi alltid i skräddarsydda projektteam med den kompetens som just ditt projekt behöver. Tillsammans skapar vi lustfylld arkitektur som ger ditt projekt konkurrenskraft.


Liljewall.se

Kontakter

Camilla Gyllestrand

Camilla Gyllestrand

Arkitekt 0765-48 70 06
Katarina Morén Styf

Katarina Morén Styf

Presskontakt Marknadschef Press, varumärke, kommunikation 0765-48 7048

Arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.

Liljewall är ett mångfacetterat företag med många styrkor och kompetenser. Våra drygt 250 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö ägnar varje dag åt att göra livet lite smidigare, roligare och vackrare. Det gör vi genom att vara ett kreativt, coachande och hållbart arkitektkontor, där vi utvecklas och har roligt tillsammans. Vi skapar arkitektur för en bättre vardag, var du än lever och verkar.